Louise Korthals

Louise Korthals <br><div class='small'>fotograaf: <a href='http://moniquekooijmans.nl' target='_blank'>Monique Kooijmans</a></div>
Louise Korthals <br><div class='small'>fotograaf: <a href='https://www.jeannettehuisman.com' target='_blank'>Jeannette Huisman</a></div>
Louise Korthals
  • Winnaar Poelifinario 2019
  • Winnaar Neerlands Hoop 2013
  • Winnaar Amsterdams Kleinkunst Festival 2011
  • Filosofische, po√ętische liedjes
  • Spitsvondig engagement
  • 'indrukwekkende theatermaakster'

 

Louise Korthals (1984) is cabaretière en zangeres. In haar voorstellingen verweeft ze poëtische liedjes met spitsvondige en aanstekelijke observaties. Meestal kan ze het niet laten daar nog wat filosofie en temperament aan toe te voegen.
Na een studie sociologie en de nodige dosis filosofie in Engeland en Amsterdam ging zij in 2007 naar de Koningstheateracademie voor kleinkunst en cabaret in ’s-Hertogenbosch, waar zij in 2010 afstudeerde met een eigen programma.
In 2011 won Louise het Amsterdams Kleinkunst Festival met haar kleinkunstprogramma Het Absolute Einde. De vakjury schreef hierover: ‘Louise is een indrukwekkende theatermaakster met een ontegenzeglijke noodzaak om op het podium te staan. Zij is als een vis in het water in het theater en heeft de zaal in haar macht.’ Hierna sloot zij zich aan bij Kobra Theaterproducties.
Op 17 november 2012 ging zij in premiere met haar eerste avondvullende programma Vlieguur, wat prachtige recensies ontving in de media en overweldigend mooie reacties van het publiek. Met deze voorstelling won Louise op 29 september 2013 de Neerlands Hoop, de vakprijs voor die theatermaker met het grootste toekomstperspectief. “Wat een energie, wat een drive, maar bovenal: wat een geboren performer", aldus het jury-rapport.
Haar tweede programma Zonder Voorbehoud, waarmee ze op 6 december 2014 in première ging in de Kleine Komedie in Amsterdam, werd wederom lovend ontvangen. Ze toerde hiermee door Nederland t/m januari 2016. Dit alles onder de muzikale begeleiding van jazzpianist en componist Erik Verwey en basgitarist Mark van Bruggen.
Najaar 2017 stond Louise Korthals in de theaters met Dolf Jansen. Onder de titel Oudejaars 2017 - Omdat we het waard zijn fileerden zij het  jaar. 
In 2018 ging haar derde programma, Alles is er, in première. Lovende recensies waren het gevolg en de voorstelling werd in 2019 bekroond met de Poelifinario in de categorie Engagement. Ook in deze voorstelling werd zij begeleid door Erik Verwey en Mark van Bruggen. De televisieregistratie van Alles is er werd in mei 2021 uitgezonden door BNN/VARA.

Louise Korthals is tevens acteur, columnist en schrijver.


Volg

In de pers

“Wat een kracht, wat een oer … een mooi uitgebalanceerd dramatisch programma dat je van begin tot eind op het puntje van je stoel houdt. Louise Korthals bewijst dat ze tot de absolute cabarettop behoort.’’ - De Telegraaf *****

“...bewondering aan het einde van de kolkende rit” - de Volkskrant****

 “... natuurlijke flair en een groot zangtalent, waarmee ze je gemakkelijk inpakt.” - Trouw****

"... een performance om je vingers bij af te likken.” - Het Parool

“Louise Korthals raakt alles” - Theaterkrant ‘Keuze van de recensent’